talent kleurt flevoland

TECHNASIUMLEERLINGEN AAN DE SLAG VOOR PROVINCIE FLEVOLAND

Op woensdag 31 januari gaf de provincie Flevoland de aftrap voor een grootschalige samenwerking tussen de provincie en vijf Flevolandse technasia, om te zoeken naar oplossingen voor provinciale maatschappelijke vraagstukken. In het bijzijn van zo’n honderd technasiumleerlingen onthulden gedeputeerde Economische Zaken Jan-Nico Appelman, directeur Stichting Technasium Ria Sluiter,  samenwerkingspartner gemeente Almere en de betrokken schoolleiders het logo van Talent kleurt Flevolang.

De havo-4 en vwo-5 leerlingen gaan aan de slag met vijf verschillende gebiedsontwikkelings-programma’s: Floriade Werkt!, Nieuwe Natuur, Markermeer-IJmeer, Flevokust Haven en Amsterdam Lelystad Airport. Hiervoor heeft de provincie een tiental actuele maatschappelijke vraagstukken opgesteld. Bij de uitwerking daarvan maken de leerlingen, vaak op locatie, kennis met de specifieke bedrijven en organisaties die met de vraagstukken te maken hebben. Inmiddels zijn er ook al zo’n 400 onderbouwleerlingen aan de slag met projecten. Aan het einde van het schooljaar is er in het provinciehuis een tentoonstelling waar de beste ideeën en ontwerpen te zien zijn.

Professionals van de toekomst
In Flevoland wonen relatief veel jonge ‘talenten’, die de provincie na de middelbare school voor studie en werk verlaten. Vaak keren ze daarna niet meer terug naar de provincie. “Dat is jammer”, vindt gedeputeerde Appelman. “Er is in Flevoland juist veel interessant werk voor hoger opgeleiden. Omdat de provincie als gebied volop in ontwikkeling is, liggen er bijvoorbeeld verschillende opgaven op het gebied van  ruimtelijke inrichting en (technisch) ontwerpen. Daar willen we leerlingen graag kennis mee laten maken.”

Deze aanpak levert, naast een goed aanbod van vraagstukken voor de technasia, ook een uitgelezen kans voor de leerlingen om mee te werken aan de verdere ontwikkeling van hun leefomgeving. Bovendien kunnen ze op deze manier hun talent én carrièreperspectief in Flevoland ontdekken. De provincie krijgt er een frisse kijk op maatschappelijke vraagstukken voor terug en komt tegelijkertijd in contact met de professionals van de toekomst, die in Flevoland hard nodig zijn.

Ria Sluiter, directeur landelijke Stichting Technasium: “Ik ben onder de indruk van de vraagstukken die aan de leerlingen van het Technasium zijn voorgelegd. Ik verwacht hele mooie ontwerpen en onderzoeksresultaten waar Flevoland wat aan heeft.” 

Bovenstaand artikel kunt u ook lezen op: https://www.technasium.nl/technasiumleerlingen-aan-de-slag-voor-provincie-flevoland