Erasmus+

oktober 2021

Erasmus+ Project Moving Forwards looking Backwards- taking action to preserve our heritage: nature, culture, values

Het tweede jaar van dit Erasmus+ project is ingegaan. Zes scholen uit zes verschillende landen maken zich hard voor het behoud van erfgoed op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Scholen uit Spanje, Italië, Polen, Roemenië, Duitsland en Nederland werken aan gezamenlijke doelen en vakoverstijgende projecten. Vorig jaar hebben we een virtuele bijeenkomst gehad die in Italië had moeten plaatsvinden. Dit schooljaar in de week van 25 oktober hebben we een blended bijeenkomst gehad in Duitsland, de Duitse, Roemeense en Nederlandse leerlingen hebben in Waltrop Duitsland fysiek samengewerkt terwijl de Italiaanse, Spaanse een Poolse leerlingen digitaal aansloten. Er waren zes leerlingen mee, uit de derde klas tweetalige klassen 3 leerlingen en uit de wereldklassen 3 leerlingen.

Er waren drie workshops:

  1. Preserving our Natural Heritage in the Context of Structural Changes – Art
  2. Preserving our Natural Heritage in the Context of Structural Changes – Literature
  3. Preserving our Natural Heritage in the Context of Renewable Energy – Design

Dit in het thema van het Rührgebied in Duitsland waar in de afgelopen 100 jaar op het gebied van economie, industrie en cultuur enorm veel veranderd is.

Voor de kunstworkshop hebben de leerlingen de structurele veranderingen in cultuur, natuur, industrie vastgelegd in een kunstwerk dat op de scholen tentoongesteld gaat worden.

In de workshop literatuur hebben de leerlingen elkaar geïnterviewd over de veranderingen in hun eigen omgeving en hier een journaal over gemaakt.  

In de renewable energy workshop hebben de leerlingen onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijke energiebronnen en welke het beste in de toekomst gebruikt kunnen worden. Voor deze workshop hebben leerlingen een auto op zonne-energie gebouwd.

Op maandagavond kwamen de leerlingen aan in Duitsland en zijn ze in gastgezinnen gegaan. Spannend! Hier zaten ze met een leerling waarmee ze de hele week in de workshop zaten. Er zijn hele leuke vriendschappen ontstaan. Op woensdag zijn alle leerlingen op een excursie gegaan met het thema structurele veranderingen. De mensen in Duitsland zijn naar Oberhausen gegaan om in een oude kolenopslag te kijken naar hernieuwbare energie en problemen met de natuur en het klimaat vandaag. Op vrijdag zijn alle resultaten gepresenteerd. De leerlingen kunnen super trots op zichzelf zijn!!! Wij zijn het in ieder geval op deze toppers!