Rots en Water in beweging

Dit jaar krijgen alle leerlingen in leerjaar 1 (Slingerbos en Levant) en de leerlingen in leerjaar 2 (Slingerbos) Rots & Water-training aangeboden. Aankomend schooljaar komen daar leerjaar 2 in Zeewolde en leerjaar 3 in Harderwijk bij.

Het doel van de training is dat je sterker in je schoenen komt te staan, leert voor jezelf op te komen en bouwt aan je zelfvertrouwen. Zo kun je beter omgaan met lastige situaties en keuzes maken. Rots en Water gaat ook over zelfbeheersing: je leert o.a. woede en boosheid beheersen. Je denkt na over wat je wel en niet wilt en leert hoe je dat duidelijk kunt maken. Ook leer je de grenzen van anderen te respecteren.

Rots & Water is een training gericht op het omgaan met macht, kracht en onmacht.
Actie (spel en simpele zelfverdedigingsvormen) wordt afgewisseld met momenten van zelfreflectie en kringgesprekken. Kinderen worden ervan bewust gemaakt dat zij steeds weer een keuze kunnen maken tussen een stevige “rotsopstelling” of een meer flexibele (sociale) “wateropstelling” – of een mengeling hiervan.
Er wordt gewerkt aan bewustwording van het lichaam (spieren, stem en ademhaling) en hoe je dit kunt gebruiken in sociale situaties. Door te oefenen met je lijf worden het zelfbewustzijn (‘hoe kom ik over?’) en zelfvertrouwen (‘wat kan ik allemaal?’) getraind.

De Rots & Water-training leert je soms hard te zijn als een rots en soms flexibel als water.

Het basisprogramma dat een grote groep collega’s inmiddels geeft, wordt grotendeels in de eerste 2 leerjaren doorlopen. 12 en 13 januari hebben vijf Rots & Water-trainers de specialisatie ‘focus op meisjes’ gevolgd. Op 25 en 26 mei volgt deze groep ook de specialisatie ‘psychofysiek trauma’. Het Rots & Water-programma voor klas 3 wordt o.a. vormgegeven met input uit deze specialisaties. Thema’s als groepsdruk, seksualiteit en grenzen staan centraal.

Andere berichten

 • kaart lezen vaardigheden winterkamp

  23 januari 2023

  Winterkamp

  Dit jaar kunnen we weer ons RSG winterkamp organiseren! In januari en februari gaan onze derde klassen weer op pad, lees hier meer!

 • nieuwjaarsduik tanzania kenia schoolreis tweetalig onderwijs

  31 december 2022

  Nieuwjaarsduik voor Tanzania en Kenia!

  Een groep vierde klassers van ons tweetalig onderwijs gaan een nieuwjaarsduik doen om geld op te halen voor hun reis!

 • maatschappijleer

  20 december 2022

  4 mavo naar Den Haag!

  Onze 4 mavo leerlingen waren 14 december te gast in Den Haag! Lees hier meer over deze dag.

 • nieuwe website rsg

  20 december 2022

  Een nieuwe website!

  Yes, onze nieuwe website is live! Voor jou als leerling en voor u als ouder/verzorger is er wat veranderd en we nemen u daar graag in mee.