Rots en Water in beweging

Dit jaar krijgen alle leerlingen in leerjaar 1 (Slingerbos en Levant) en de leerlingen in leerjaar 2 (Slingerbos) Rots & Water-training aangeboden. Aankomend schooljaar komen daar leerjaar 2 in Zeewolde en leerjaar 3 in Harderwijk bij.

Het doel van de training is dat je sterker in je schoenen komt te staan, leert voor jezelf op te komen en bouwt aan je zelfvertrouwen. Zo kun je beter omgaan met lastige situaties en keuzes maken. Rots en Water gaat ook over zelfbeheersing: je leert o.a. woede en boosheid beheersen. Je denkt na over wat je wel en niet wilt en leert hoe je dat duidelijk kunt maken. Ook leer je de grenzen van anderen te respecteren.

Rots & Water is een training gericht op het omgaan met macht, kracht en onmacht.
Actie (spel en simpele zelfverdedigingsvormen) wordt afgewisseld met momenten van zelfreflectie en kringgesprekken. Kinderen worden ervan bewust gemaakt dat zij steeds weer een keuze kunnen maken tussen een stevige “rotsopstelling” of een meer flexibele (sociale) “wateropstelling” – of een mengeling hiervan.
Er wordt gewerkt aan bewustwording van het lichaam (spieren, stem en ademhaling) en hoe je dit kunt gebruiken in sociale situaties. Door te oefenen met je lijf worden het zelfbewustzijn (‘hoe kom ik over?’) en zelfvertrouwen (‘wat kan ik allemaal?’) getraind.

De Rots & Water-training leert je soms hard te zijn als een rots en soms flexibel als water.

Het basisprogramma dat een grote groep collega’s inmiddels geeft, wordt grotendeels in de eerste 2 leerjaren doorlopen. 12 en 13 januari hebben vijf Rots & Water-trainers de specialisatie ‘focus op meisjes’ gevolgd. Op 25 en 26 mei volgt deze groep ook de specialisatie ‘psychofysiek trauma’. Het Rots & Water-programma voor klas 3 wordt o.a. vormgegeven met input uit deze specialisaties. Thema’s als groepsdruk, seksualiteit en grenzen staan centraal.

Andere berichten

 • examenuitslag tips 14 juni

  12 juni 2023

  Examenuitslag tips en meer!

  Lees hier examenuitslag tips en meer!

 • young solar challenge nk rsg slingerbos harderwijk

  25 mei 2023

  RSG Young Solar team wint NK Zonnebootrace!

  Ons Young Solar team is Nederlands kampioen geworden, lees hier meer!

 • 9 mei 2023

  Senna en Nerio winnen Erasmus’ Viruskenner

  Donderdag 30 maart vond in Rotterdam de finale van het project 'Viruskenner' plaats. Senna en Nerio, Technasium-leerlingen uit klas 2 hebben de finale gewonnen!

 • lezing dieuwertje blok

  20 april 2023

  Dieuwertje Blok op RSG Slingerbos

  Dieuwertje Blok was onlangs bij ons op school, waarom leest u in dit bericht!

 • studiekeuze hulp rsg

  27 maart 2023

  Hulp bij je studiekeuze!

  Het is bijna tijd voor de studiekeuze voor onze examenleerlingen, klik hier voor meer informatie.

 • tweetalig onderwijs rsg slingerbos havo vwo

  21 maart 2023

  Feest bij tweetalig onderwijs!

  Dit jaar hebben vieren we dat we al 25 jaar tweetalig onderwijs aanbieden op onze school, klik hier voor meer info!