Senna en Nerio winnen de finale van Erasmus’ Viruskenner

Donderdag 30 maart vond in Rotterdam de finale van het project ‘Viruskenner’ plaats. Senna en Nerio, Technasium-leerlingen uit klas 2 van RSG Slingerbos I Levant, hebben de finale gewonnen. Erasmus MC heeft zich tot doel gesteld de overdracht van virussen tegen te gaan door kennis over virussen te verspreiden. Onderdeel van dit doel is het project ‘Viruskenner’. Door inzet van leerlingen in het voortgezet onderwijs verspreidt de kennis over virussen en de transmissieroutes zich onder meer mensen en zijn wij ons meer bewust van virussen en de gevaren die zij met zich meebrengen. Voor veel virussen is er momenteel nog geen medicijn en we kunnen terugkijken naar alle gevaren die Covid-19 met zich heeft meegebracht voor de gezondheid van de mensheid. Kennis is het antivirus, stellen de wetenschappers, onder leiding van dr. Van Gorp, van Erasmus MC. De leerlingen die meedoen ontwikkelen manieren om meer bewustzijn te creëren over virale ziekten en de manier waarop we de overdracht van deze virussen kunnen bestrijden. Senna en Nerio hebben op het Technasium een spel ontworpen dat een combinatie is van ganzenbord, 30 Seconds en Triviant. In ongeveer 8 weken hebben zij zich tot expert gemaakt in verschillende virussen en hun transmissieroutes. Het was moeilijk om vraagkaartjes te maken die leerlingen laten ervaren welke kennis er ontbreekt, zoals hoe het griepvirus zich verspreidt (door de lucht) en waar de ’19’ voor staat in Covid-19 (voor het eerst aangetoond in 2019).

In de finale pitchten Senna en Nerio in het Engels voor de jury, bestaande uit wetenschappers van Erasmus MC. Hun idee voor het spel was zo goed onderbouwd, effectief in kennisoverdracht en goed uitgewerkt dat het perfect aansluit bij de doelgroep en tot winnend ontwerp werd verkozen. Terug op de RSG is het spel voorzien van nog meer vraagkaartjes, zodat het echt speelbaar is en het kan worden ingezet in de lessen om de kennisoverdracht over virussen daadwerkelijk te bevorderen.

Na het spelen van het spel van Senna en Nerio weet je alles over virussen, gevaren voor de gezondheid, transmissieroutes en het voorkomen van virusverspreiding. We zijn ontzettend trots op onze leerlingen! Ongeveer 20 Nederlandse scholen hebben deelgenomen aan het project. Overigens wordt Viruskenner inmiddels internationaal uitgevoerd, met deelnames uit Suriname, België en Italië. Scholen zijn vrij om deel te nemen aan Viruskenner. Het kan interessant zijn voor groep 8 van het basisonderwijs en klas 1 of 2 van het voortgezet onderwijs om ook mee te doen!

Andere berichten

 • lezing dieuwertje blok

  20 april 2023

  Dieuwertje Blok op RSG Slingerbos

  Dieuwertje Blok was onlangs bij ons op school, waarom leest u in dit bericht!

 • studiekeuze hulp rsg

  27 maart 2023

  Hulp bij je studiekeuze!

  Het is bijna tijd voor de studiekeuze voor onze examenleerlingen, klik hier voor meer informatie.

 • tweetalig onderwijs rsg slingerbos havo vwo

  21 maart 2023

  Feest bij tweetalig onderwijs!

  Dit jaar hebben vieren we dat we al 25 jaar tweetalig onderwijs aanbieden op onze school, klik hier voor meer info!

 • actie voor ouderen in zeewolde

  17 maart 2023

  Lions in actie op de Levant!

  Vrijdag 17 maart waren de 65+ bewoners van Zeewolde welkom op de Levant, lees hier meer!

 • rots en water school nieuws

  16 februari 2023

  Eerste Rots & Water school in de regio!

  Sinds 10 februari is onze locatie Slingerbos de eerste Rots & Water school in de regio, klik hier voor meer informatie.

 • open huis rsg slingerbos harderwijk middelbare school

  6 februari 2023

  Open Huis RSG Slingerbos!

  7 februari is het Open Huis op RSG Slingerbos, kijk hier voor meer informatie! Aanmelden is niet nodig.