Senna en Nerio winnen de finale van Erasmus’ Viruskenner

Donderdag 30 maart vond in Rotterdam de finale van het project ‘Viruskenner’ plaats. Senna en Nerio, Technasium-leerlingen uit klas 2 van RSG Slingerbos I Levant, hebben de finale gewonnen. Erasmus MC heeft zich tot doel gesteld de overdracht van virussen tegen te gaan door kennis over virussen te verspreiden. Onderdeel van dit doel is het project ‘Viruskenner’. Door inzet van leerlingen in het voortgezet onderwijs verspreidt de kennis over virussen en de transmissieroutes zich onder meer mensen en zijn wij ons meer bewust van virussen en de gevaren die zij met zich meebrengen. Voor veel virussen is er momenteel nog geen medicijn en we kunnen terugkijken naar alle gevaren die Covid-19 met zich heeft meegebracht voor de gezondheid van de mensheid. Kennis is het antivirus, stellen de wetenschappers, onder leiding van dr. Van Gorp, van Erasmus MC. De leerlingen die meedoen ontwikkelen manieren om meer bewustzijn te creëren over virale ziekten en de manier waarop we de overdracht van deze virussen kunnen bestrijden. Senna en Nerio hebben op het Technasium een spel ontworpen dat een combinatie is van ganzenbord, 30 Seconds en Triviant. In ongeveer 8 weken hebben zij zich tot expert gemaakt in verschillende virussen en hun transmissieroutes. Het was moeilijk om vraagkaartjes te maken die leerlingen laten ervaren welke kennis er ontbreekt, zoals hoe het griepvirus zich verspreidt (door de lucht) en waar de ’19’ voor staat in Covid-19 (voor het eerst aangetoond in 2019).

In de finale pitchten Senna en Nerio in het Engels voor de jury, bestaande uit wetenschappers van Erasmus MC. Hun idee voor het spel was zo goed onderbouwd, effectief in kennisoverdracht en goed uitgewerkt dat het perfect aansluit bij de doelgroep en tot winnend ontwerp werd verkozen. Terug op de RSG is het spel voorzien van nog meer vraagkaartjes, zodat het echt speelbaar is en het kan worden ingezet in de lessen om de kennisoverdracht over virussen daadwerkelijk te bevorderen.

Na het spelen van het spel van Senna en Nerio weet je alles over virussen, gevaren voor de gezondheid, transmissieroutes en het voorkomen van virusverspreiding. We zijn ontzettend trots op onze leerlingen! Ongeveer 20 Nederlandse scholen hebben deelgenomen aan het project. Overigens wordt Viruskenner inmiddels internationaal uitgevoerd, met deelnames uit Suriname, België en Italië. Scholen zijn vrij om deel te nemen aan Viruskenner. Het kan interessant zijn voor groep 8 van het basisonderwijs en klas 1 of 2 van het voortgezet onderwijs om ook mee te doen!

Andere berichten

 • 5 maart 2024

  25+ jaar tweetalig onderwijs op de RSG!

  Ons tweetalig onderwijs bestaat meer dan 25 jaar op de RSG! Hoe we dat gaan vieren, leest u hier!

 • 17 januari 2024

  RSG Winterkamp

  25 en 26 januari gaat het RSG winterkamp weer van start! Lees hier meer over het kamp en de verwachte aankomsttijden.

 • 15 januari 2024

  Open Huis RSG Slingerbos

  23 januari is het Open Huis op RSG Slingerbos, van harte welkom!

 • 11 december 2023

  Even tot hier op RSG

  Vrijdag 8 december mochten onze leerlingen schitteren tijdens een opname voor het tv programma Even Tot Hier!

 • examenuitslag tips 14 juni

  12 juni 2023

  Examenuitslag tips en meer!

  Lees hier examenuitslag tips en meer!

 • young solar challenge nk rsg slingerbos harderwijk

  25 mei 2023

  RSG Young Solar team wint NK Zonnebootrace!

  Ons Young Solar team is Nederlands kampioen geworden, lees hier meer!