Levensecht bètatechnisch onderwijs

Hoe verbeter je de verkeersveiligheid in Harderwijk? Hoe voorkom je dat mensen ziek worden van een virus? Hoe sla je energie op en zorg je dat het lang bewaard wordt? Hoe maak je een complex, bestaand gebouw gasvrij? Hoe kunnen we ons schoolgebouw verduurzamen? Dit zijn een aantal voorbeelden van issues van echte bedrijven, waar je bij het Technasium echte oplossingen voor gaat zoeken!
Je volgt de lessen in een moderne en goed uitgeruste werkplaats. Zie het als een designruimte, een lab en een atelier ineen. Met daarin alles wat je nodig hebt om samen te werken aan de projecten. Zoals bijvoorbeeld een 3D-printer of een lasercutter. We dagen je uit zelf (creatief) na te denken en te experimenteren. Onderzoek, ontdek, ontwerp en maak!

“Als er een expert van buiten komt om ons feedback te geven, voelt dat heel professioneel. Daar leer ik veel van! Ook heb ik leren presenteren. Ik vond dat eerst super spannend, maar nu durf ik dat gewoon.”   

Tom – Leerling Technasium

“Toen we begonnen, hadden we echt geen idee hoe je een zonneboot bouwt. Alles was nieuw. Maar we hebben zó veel geleerd over techniek, samenwerken, doorzetten… en nu hebben we gewoon écht gevaren! Dat vergeet ik nooit meer.”

Leerling uit team Young Solar Slingerbos

Is Technasium wat voor jou?

Hele belangrijke vraagstukken, waar echte opdrachtgevers ook echte oplossingen voor zoeken, dat is wat je doet bij Onderzoek & Ontwerpen. Oplossingen die een verschil kunnen maken voor heel veel mensen! Ben jij van nature nieuwsgierig? Lijkt het je leuk om over dit soort problemen na te denken? Dan is het Technasium zeker iets voor jou. De opdrachten komen namelijk aan bod tijdens het vak O&O, dat je krijgt als je Technasium kiest. O&O staat voor ‘Onderzoek & Ontwerpen’. De vaardigheden en competenties die je leert tijdens O&O-opdrachten, komen zeker van pas bij je vervolgopleiding en verdere loopbaan.

Bij O&O werk je in teams samen aan het vinden van oplossingen voor echte problemen. Ieder project start met een bezoek aan de opdrachtgever, zo leer je ook contacten buiten school te leggen! We doen ook mee aan verschillende wedstrijden, zoals de Young Solar Challenge. Het vak O&O kan je tot in je examenklas volgen, je examen voor O&O is een gave meesterproef!

Je kan kiezen voor Technasium in de havo/vwo brugklas, alleen op het Slingerbos.

Benieuwd waar leerlingen nu zoal mee bezig zijn? Lees deze nieuwsbrief van december 2024 eens. Dan zie je wat voor een projecten en activiteiten er zijn. Of lees hier een verslag over een internationale uitwisseling Technasium.

Contactpersoon Technasium

contactpersoon technasium

Ronald Langstraat

Veelgestelde vragen

Het Technasium is een onderwijsrichting voor havo- en vwo-leerlingen waarin je werkt aan echte, technische én creatieve opdrachten van echte opdrachtgevers. Je werkt in teams aan slimme, duurzame en innovatieve oplossingen.

Voor leerlingen met een havo- of vwo-advies die nieuwsgierig zijn, creatief denken, van samenwerken houden en graag problemen oplossen.

Techplaats is voor leerlingen met een mavo-/havo-advies. Het Technasium is voor leerlingen met een havo-/vwo-advies.  

O&O staat voor Onderzoek & Ontwerpen. Dat is het vak dat je volgt op het Technasium. Hier werk je aan uitdagende projecten uit de praktijk, zoals het bouwen van een drone of het ontwerpen van een app.

Je hebt 5 lesuren per week O&O in klas 1 en 4 lesuren in klas 2 en 3. In ruil daarvoor heb je vrijstelling voor techniek in klas 1 en geen kunst- en beeldende vorming in klas 2 en 3.

Projecten zijn heel verschillend. Bijvoorbeeld:  

  • Een drone ontwerpen voor Rijkswaterstaat 
  • Een functioneel kunstwerk maken 
  • Een nieuwe bankierenapp voor jongeren ontwikkelen 
  • Fijnstof meten in je omgeving 
  • Puzzels ontwerpen voor een escaperoom 
  • Een herkenningsplaatje ontwerpen voor defensie. 

Ja! Elk project begint met een kick-off bij een echte opdrachtgever. Die beoordeelt aan het eind ook jouw oplossing. Soms krijg je hulp van experts uit het vakgebied. 

Nee, je leert alles tijdens het vak O&O. Wat belangrijk is, is dat je graag wilt leren, samenwerken en creatief wilt denken.

Ja, als je in de brugklas mavo/havo doet en daarna verdergaat op havo, kun je instromen in klas 2 van het technasium. In klas 4 van havo en vwo is O&O een examenvak, nieuwe leerlingen kunnen O&O dan pas kiezen.

Je leert en ontwikkelt jouw kwaliteiten, zoals presenteren, plannen, samenwerken, feedback geven & ontvangen en zelf nadenken over oplossingen voor (maatschappelijke) problemen. Je ontwikkelt ook je creativiteit en zelfstandigheid. Je leert vaardigheden die je later in het hoger beroepsonderwijs (HBO) of de universiteit nodig hebt. Leerlingen die Technasium hebben gedaan hebben in hun vervolgopleiding daarmee een voorsprong.

Ja! In de bovenbouw kun je O&O kiezen als examenvak (bij NT of NG-profiel) en in je eindexamenjaar sluit je af met een meesterproef en ontvang je een officieel Technasiumcertificaat.

Zeker! Je maakt kennis met verschillende beroepen en werkvelden. Daardoor weet je beter wat je leuk vindt en welke studie bij je past. We bereiden je ook voor op de werkwijze op hogescholen en universiteiten. Een Technasiumleerling maakt daardoor bijna geen verkeerde keuze in de vervolgopleiding.

Dat helpt soms, maar is geen vereiste. Je hoeft niet alles al te kunnen – het gaat erom dat je nieuwsgierig bent, graag leert en samenwerkt. Je werkt samen in teams en kunt elkaars kwaliteiten inzetten en van elkaar leren!

rsg ziek melden absentie verlofaanvraag

Onderwijs volgen dat echt bij je past

Core

Onderwijs volgen dat echt bij jou past.

Connect

Leren over jezelf, de ander en de wereld om je heen.

Master

Ontdek en ontwikkel je talenten!