tweetalig onderwijs

In het tweetalig onderwijs worden leerlingen wereldburgers en leren ze Engels spreken alsof het hun eigen taal is. Dit is niet alleen leuk, maar ook heel handig voor later. Tijdens reizen, werk in het buitenland of in de wetenschap is de voertaal in veel gevallen Engels. Een tweetalig diploma heeft dus een groot voordeel! Omdat meer dan de helft van de lessen in het Engels zijn, spreken leerlingen binnen no-time vloeiend Engels.

In het tweetalig onderwijs krijgen leerlingen minimaal de helft van de lessen in de onderbouw in het Engels. Het vraagt om een goede motivatie en inzet. Leerlingen hoeven bij aanvang echt nog niet perfect Engels te spreken – dat leren ze vanzelf door het te oefenen tijdens de Engelstalige lessen. Doordat vanaf de brugklas al heel veel geoefend wordt met het presenteren van jezelf en ideeën, leren leerlingen al snel hoe je je mening goed over kunt brengen in het Engels. Naast les in het Engels nemen ze deel aan projecten, activiteiten, buitenlandse reizen en uitwisselingen. Denk hierbij aan Erasmus+ projecten waar leerlingen samenwerken met Europese scholen, het Presentation Project, Phileas Fogg theaterworkshops, de Flash Fiction schrijfwedstrijd, de Junior Speaking contest en veel meer. Daarnaast worden ieder jaar bijzondere reizen georganiseerd om het buitenland te ontdekken en het Engels te oefenen.
 

tweetalig havo

De tweetalig havo/vwo klas is bedoeld voor leerlingen met een havo of havo/vwo advies. In de havo/vwo klas wordt op havoniveau lesgegeven en waar wenselijk extra uitdaging geboden aan de havo-plus leerling of vwo-leerling. Eind klas 2 wordt bepaald of een leerling havo- of vwo-niveau heeft.
 
Een tweetalig havoleerling werkt toe naar een IB Language B examen in klas 5, waarmee zij aantonen Engels op uitstekend niveau te beheersen. Zo hebben ze een grote voorsprong in hun vervolgstudie. Immers, ook op het hbo zijn steeds meer methodes en colleges in het Engels.  

tweetalig vwo 

De homogene tweetalig vwo-klas is bedoeld voor vwo-leerlingen met enkelvoudig vwo-advies. Leerlingen krijgen extra uitdaging en worden gestimuleerd het beste uit zichzelf te halen. 

Een tvwo-leerling werkt toe naar het internationaal erkende, pre-university IB English A: Language and Literature Certificate in jaar 6. Dit houdt in dat leerlingen op een native niveau worden beoordeeld. Ze leren academische vaardigheden, zoals onder andere het schrijven van analytische essays, kritische tekstanalyse en het houden van presentaties. Deze vaardigheden zijn erg waardevol op de universiteit. 

Voor wie?

Tweetalig onderwijs is voor leerlingen met een havo- of vwo-niveau die gemotiveerd zijn om goed Engels te leren. Het is mogelijk om tweetalig havo/vwo te combineren met TechnasiumKunstbreed. en met het vak Latijn.

Voor meer informatie over tweetalig onderwijs kunt u contact opnemen met één van onze programmamanagers: mevrouw Z. Maclear of mevrouw J. de Vries.

Meer weten over tweetalig onderwijs in Nederland? Kijk dan op de site ik kies tto van het Nuffic of bekijk dit filmpje waarin onze leerlingen hun mening over het tto geven.

contact

 
 
mw. J. de Vries     
mw. Z. Maclear